Warning: Constant YOP_POLL_DIR already defined in /www/doc/www.operapragensia.cz/www/wp-content/plugins/yop-poll/yop_poll.php on line 17
Publikace „Dialog: Nové ve starém, staré v novém“ – Opera Pragensia

V srdci Prahy, kde se historie prolíná s pulsujícím životem moderní metropole, vzniká jedinečný dialog mezi minulostí a současností. Publikace „Dialog: Nové ve starém, staré v novém“ je oslavou tohoto dialogu, představující příběhy oživení pražských památek prostřednictvím inovativních konverzí a citlivých rekonstrukcí.

Projekty prezentované v publikaci zdůrazňují význam udržitelného rozvoje a respektu k původní architektonické hodnotě, zatímco zároveň ukazují cesty, jak historické objekty přizpůsobit potřebám současného života. Od konverze starých průmyslových areálů na kulturní a komunitní centra, přes revitalizaci historických městských center, až po obnovu zaniklých zahrad a parků, každý projekt je příkladem, jak „nové“ může obohatit „staré“ a naopak.

Publikace je rozdělena na kapitoly věnující se jednotlivým městským částem našeho hlavního města Prahy. Každému projektu je věnována dvoustránka, kde kolektiv autorů, odborníci na teorii architektury a památkovou péči, prezentují své unikátní pohledy. Díky tomuto přístupu nabízí publikace rozmanité interpretace a analytické pohledy na každý projekt, odhalující jak historickou hodnotu, tak nové možnosti využití těchto významných staveb dle projektů architektů.

„Nové ve starém, staré v novém“ je nejen dokumentací a průvodcem příklady úspěšné památkové péče v Praze, ale také inspirací pro architekty, urbanisty, památkáře a veřejnost. Ukazuje, že ochrana a obnova památek není jen o zachování minulosti, ale o tvorbě živého prostředí, které respektuje své historické kořeny, zatímco je plně funkční a přístupné v současnosti.

Publikace zdůrazňuje, že Praha není jen městem historie, ale místem, kde se historie neustále přepisuje – místo, kde „nové“ vdechuje život „starému“, a „staré“ dodává charakter a hloubku „novému“. Je to příběh o respektu, inovaci a naději pro budoucí generace, aby i ony mohly objevovat krásu a význam pražského architektonického dědictví. Publikace je vyhotovena v českém i anglickém jazyce.            

Vladimír Šlapeta, Patrik Líbal

Křest publikace proběhne během slavnostního večera předávání cen z architekturu a památkovou péči Opera Pragensia 2024 v České národní bance dne 7. října 2024.
Publikaci budou křtít doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., kardinál Mons. Dominik Duka a radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza.