Warning: Constant YOP_POLL_DIR already defined in /www/doc/www.operapragensia.cz/www/wp-content/plugins/yop-poll/yop_poll.php on line 17
Odborná konference „Nové ve starém – architektura Prahy a Vídně“ – Opera Pragensia

Tématem konference je začleňování současné architektury do prostředí historických měst s důrazem na konverze historických budov pro nové využití při současném respektu k památkovým hodnotám staveb i jejich urbánního kontextu. Praha i Vídeň jsou spojeny péčí o významné historické památkové rezervace evropského i světového významu, které se zároveň musí vyrovnávat s tlakem na jejich adaptabilitu tak, aby život v nich odpovídal soudobým požadavkům na funkce historického města. Historická centra obou měst jsou navíc zapsána na Seznam světového dědictví, což dále navyšuje nutnost důkladného zvážení a diskuse o stavebních zásazích, které mohou porušit mimořádnou světovou hodnotu statků.

Konference bude probíhat ve třech blocích. V prvním z nich vystoupí zástupci města Vídně a Prahy s obecnější vizí směřování architektonických a urbanistických proměn obou hlavních měst, a ve druhém a třetím bloku budou prezentovány konkrétní projekty architektonicky zajímavých konverzí z obou metropolí.

  • Termín: pondělí 7. 10. 2024 v 8:30 – 17:30
  • Místo konání: Senát Parlamentu České republiky, Valdštejnské nám. 17/4, 118 01 Malá Strana

Organizátoři:
Odbor památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy
Senát Parlamentu České republiky

Záštity:
náměstek primátora hl. m. Prahy JUDR. Jiří Pospíšil
náměstek primátora hl. m. Prahy doc. Ing. arch. Petr Hlaváček

Ve spolupráci:
s mezinárodním festivalem architektury a urbanismu Architecture Week Praha