Warning: Constant YOP_POLL_DIR already defined in /www/doc/www.operapragensia.cz/www/wp-content/plugins/yop-poll/yop_poll.php on line 17
Úvodní slovo primátora Bohuslava Svobody – Opera Pragensia

Vážení Pražané, vážení čtenáři,

dovolte, abych vám představil publikaci „Dialog – Nové ve Starém, Staré v Novém“. Nabízí unikátní srovnání mezi historickou a moderní Prahou. Tato kniha je oslavou naší metropole. Prolíná se v ní bohatá minulost s dynamickým současným životem. Můžete se z mnoha úhlů pohledu podívat na to, jak inovace a rekonstrukce obohacují naše architektonické dědictví. Ukazuje také, že vývoj Prahy a její modernizace jsou pro živé město nutné.

Praha je městem, kde nové projekty osvěžují život starým budovám. Ale samozřejmě i současně respektují jejich historickou hodnotu. Projekty představené v této publikaci jsou příkladem udržitelného rozvoje a citlivého přístupu k zachování našeho architektonického bohatství. Ukazují cestu, jak historické objekty empaticky přizpůsobit potřebám moderního života.

Chci touto cestou vyjádřit své upřímné poděkování všem, kteří se na vzniku této publikace podíleli. Jmenovitě městským částem hl. m. Prahy, jejich starostům a hlavním architektům, kteří poskytli cennou podporu a kooperaci při realizaci jednotlivých projektů. Jejich zájem o zachování historického dědictví Prahy je nesmírně cenný a obdivuhodný.

Rád bych poděkoval náměstkovi pro územní rozvoj docentu Petru Hlaváčkovi. Jeho odborné vedení a podpora byly klíčové pro to, aby publikace, kterou držíte v ruce, měla úspěch. Děkuji také náměstkovi doktoru Jiřímu Pospíšilovi za jeho úsilí v oblasti kultury a památkové péče, které také významnou měrou pomohlo k realizaci tohoto projektu. Nemohu opomenout pana radního Michala Hrozu, i jeho díl práce na této publikaci je nemalý. Pan ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy magistr Jiří Skalický svými odbornými znalostmi a vedením byly pro tuto publikaci nepostradatelné.

Mé poděkování dále směřuje ke všem institucím, osobám a organizacím, které svým přispěním pomohly uskutečnit tento významný projekt. Vaše podpora a spolupráce byly klíčové pro vytvoření této unikátní publikace.

Zvláštní poděkování patří rovněž architektům a investorům, kteří svojí prací pomáhají chránit a obnovovat památky našeho krásného města. Jejich úsilí je klíčové pro zachování charakteru Prahy a pro její další rozvoj. Bez jejich inovativního přístupu a hlubokého respektu k historii by nebylo možné dosáhnout tak vynikajících výsledků.

Jsem za tuto publikaci vděčný a věřím, že pro každého čtenáře bude obohacujícím zážitkem. Přeji vám, abyste při jejím čtení našli inspiraci a ocenili krásu a význam pražského architektonického dědictví. Nechť vás příběhy oživení a inovací přivedou k hlubšímu porozumění, jak minulost a přítomnost mohou harmonicky spolupracovat, a povzbudí vás k dalšímu objevování a ochraně našich cenných památek v nejkrásnějším městě na světě.

S úctou,

MUDr. Bohuslav Svoboda,
primátor hlavního města Prahy