Opera Pragensia 2024 - Celkový list oceněných
Cena starostky MČ Praha 1 Opera Pragensia

Cena starostky MČ Praha 1 Mgr. Terezie Radoměřské Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci historické budovy Národního muzea. Tento prestižní projekt realizovala
společnost VPÚ DECO PRAHA pod vedením architekta Ing. arch. Zdeňka Žilky.
Ocenění bylo předáno nejen panu architektovi Žilkovi, ale i generálnímu řediteli
Národního muzea PhDr. Michalu Lukešovi, Ph.D., který se dlouhodobě věnuje péči o
společensko-kulturní dědictví národního významu.

Pan architekt Zdeněk Žilka získává ocenění za příkladnou rekonstrukci historické
budovy Národního muzea. Kromě architektonických kvalit této náročné rekonstrukce
si zaslouží uznání i generální ředitel PhDr. Michal Lukeš, Ph.D., za jeho dlouholetou
péči o tuto významnou kulturní instituci. Národní muzeum dnes nabízí bohatou paletu
výstav a kulturních událostí, které jsou klenotem našeho společenského života.
Oceněný projekt rekonstrukce historické budovy Národního muzea je příkladem
špičkové práce v oblasti architektury a péče o kulturní památky.

Cena starosty MČ Praha 2 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 2 Jana Korsesky Opera Pragensia byla udělena revitalizaci
pražských náplavek, kterou realizoval architektonický ateliér Brainwork pod vedením
MgA. Ing. arch. Petra Jandy. Projekt byl oceněn za citlivou revitalizaci pražských
náplavek, která proměnila tento historický prostor ve společensko-kulturní zázemí pro
obyvatele a návštěvníky hlavního města Prahy.

Revitalizace pražských náplavek vdechla nový život historickým kobkám, které dnes
slouží jako kavárny, galerie a místa setkávání. Tento projekt si získal celosvětové
uznání a posunul pražské náplavky na novou úroveň, kde spojuje historii a moderní
společenské potřeby.
Oceněný projekt revitalizace pražských náplavek je příkladem inovativní a citlivé
práce v oblasti městské architektury, která nejenže uchovává historické hodnoty, ale
současně rozvíjí kulturní a společenské prostředí Prahy. Tento projekt přitahuje nejen
místní obyvatele, ale i návštěvníky z celého světa, a významně přispívá k modernímu
obrazu města.

Cena starosty MČ Praha 3 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 3 Mgr. Michala Vronského Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci Armádního muzea Žižkov, kterou realizoval Vojenský historický ústav Praha pod vedením brigádního generála Mgr. Aleše Knížka a plukovníka Mgr. Michala Buriana, Ph.D.. Projekt byl oceněn za rekonstrukci muzea odpovídající moderním výstavním standardům, která významně přispívá k dalšímu rozvoji této kulturní památky a současně posiluje její význam na mezinárodní úrovni.

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov zachovala a zároveň posílila hodnoty tohoto objektu, který nyní slouží jako moderní výstavní plocha. Chtěl bych zároveň ocenit celoživotní přínos brigádního generála Aleše Knížka v oblasti vojenské historie 20. století, stejně jako pečlivý dohled plukovníka Michala Buriana nad celým procesem rekonstrukce. Díky jejich úsilí se Armádní muzeum stalo jedním z nejvýznamnějších vojenských muzeí nejen v Evropě, ale i ve světě.
Oceněný projekt rekonstrukce Armádního muzea Žižkov je příkladem výjimečné práce v oblasti obnovy kulturních památek a vojenské historie. Tento projekt spojuje zachování historických hodnot s moderním přístupem, čímž přispívá k obohacení kulturního a společenského života v Praze.

Cena starosty MČ Praha 4 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Prahy 4 Ing. Ondřeje Kubína, MBA Opera Pragensia byla udělena revitalizaci historické části Nuselského pivovaru, kterou realizovala architektonická kancelář CMC Architects pod vedením Dipl. arch. Davida Chisholma, Ing. arch. Martiny Chisholm a akad. arch. Víta Másla. Projekt byl oceněn za citlivou revitalizaci historického komplexu pivovaru, která respektuje ducha a architekturu tohoto historického místa, a zároveň přidává moderní prvky 21. století.
Revitalizace Nuselského pivovaru představuje výjimečnou harmonii mezi zachováním historických hodnot a přidáním moderní vrstvy, která obohacuje nejen architektonický, ale i společenský rozměr této oblasti. Tento projekt je krásným příkladem našeho tématu ‚staré v novém, nové ve starém‘, kdy historie a současnost kráčejí ruku v ruce.
Oceněný projekt revitalizace Nuselského pivovaru je dokladem skvělé práce v oblasti památkové péče a současné architektury. Tento komplex, který kombinuje historické bydlení a moderní občanskou vybavenost, zůstává věrný svému původnímu charakteru, a zároveň přináší nové možnosti pro rozvoj Nuslí.

Cena starostky MČ Praha 5 Opera Pragensia

Cena starostky MČ Prahy 5 Mgr. Radky Šimkové Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci vily Winternitz, kterou vedl pan Václav Hink. Projekt byl oceněn za mimořádný přínos při zachování historického odkazu této významné Loosovy vily pro budoucí generace. Václav Hink se stal klíčovou osobností při obnově tohoto objektu, a to nejen jako vedoucí stavby, ale také jako projektant, investor a realizátor.
Rekonstrukce vily Winternitz je důkazem neobyčejného úsilí a odhodlání, které vedly k tomu, že tato ikona pražské architektury je nyní přístupná veřejnosti a slouží jako centrum kulturního dění. Díky panu Hinkovi a jeho vnukovi Davidu Cysařovi se vila stala místem, kde se setkává historie s uměním.
Oceněný projekt rekonstrukce vily Winternitz je příkladem vzorné památkové péče, která nejenže zachovává historické hodnoty, ale zároveň vytváří prostor pro nové kulturní a společenské aktivity. Tento významný počin přitahuje pozornost mezinárodní architektonické obce, která vždy touží navštívit tuto Loosovu vilu během svých pobytů v Praze.
Speciální cena starostky MČ Prahy 5 Opera Pragensia byla také udělena panu PhDr. Josefu Holečkovi za jeho celoživotní přínos v oblasti památkové péče, a zejména za přípravu a realizaci uceleného podkladového materiálu pro rozšíření památkové zóny Smíchov. Pan doktor Holeček byl oceněn za svou vysokou odbornou kvalitu a preciznost, což dokládají prezentované návrhy, které jsou důležitým přínosem pro ochranu historického dědictví Smíchova.

Cena starosty MČ Praha 6 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Prahy 6 Mgr. Jakuba Stárka Opera Pragensia byla udělena dostavbě
Engelova konceptu, urbanistickému celku kampusu vysokých škol v Dejvicích.
Tento projekt, který vychází z koncepce profesora Antonína Engela, byl oceněn za
naplňování jeho urbanistické vize a za přínos k rozvoji vzdělávacích institucí v této
oblasti. Ocenění převzali rektor VŠCHT prof. Ing. Milan Pospíšil, CSc. a ředitel
Národní technické knihovny Ing. Martin Svoboda. Pan rektor Českého vysokého učení
technického doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. se bohužel z pracovních důvodů
nemohl dostavit a Cenu mu s panem starostou předáme po jeho návratu do republiky.
Dostavba Engelova konceptu je významným krokem vpřed, který završuje stoleté úsilí
o realizaci vize urbanistického uspořádání v této části Prahy. Tento projekt
představuje skvělou spolupráci různých architektů a institucí, která se zasloužila o to,
aby kampus v Dejvicích patřil mezi nejmodernější a nejlépe vybavené vzdělávací
areály v České republice.
Oceněný projekt dostavby Engelova konceptu je příkladem kvalitní architektonické
spolupráce, která spojuje historické prvky s moderními trendy, čímž přispívá k estetice a funkčnosti celého areálu. V rámci této realizace vzniká prostor, který nejen že slouží jako vzdělávací instituce, ale také se stává centrem pro setkávání studentů a veřejnosti.

Mimořádná Cena Opera Pragensia

Mimořádná Cena Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci budovy Elektrických podniků od architektonické kanceláře TaK Architects. Tento projekt byl oceněn za zachování autentičnosti meziválečné stavby a její citlivou obnovu, která reflektuje historickou hodnotu této výjimečné budovy. Cena byla předávána ředitelem odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Mgr. Jiřím Skalickým a profesorem Vladimírem Šlapetou. Ocenění převzal architekt doc. Ing. arch. Marek Tichý a ředitel Divize Developmentu společnosti CPI Property Group Ing. Petr Beránek.
Rekonstrukce budovy Elektrických podniků je jasným příkladem úspěšného spojení moderní architektury s historickým kontextem. TaK Architects dokázali citlivě obnovit tuto důležitou funkcionalistickou stavbu, čímž jí navrátili její původní kouzlo a funkci. Tento projekt je inspirací pro budoucí realizace zaměřené na ochranu a revitalizaci historických objektů.
Oceněná rekonstrukce budovy Elektrických podniků představuje nejen skvělou práci v oblasti památkové péče, ale také model pro obnovu meziválečných staveb, které hrají důležitou roli v našem kulturním dědictví. Tato budova se opět stává živým prostorem, který přispívá k rozvoji veřejného života v oblasti.

Cena starosty MČ Praha 8 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 8 Ondřeje Grose Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci Negrelliho viaduktu od projektové, konzultační a inženýrské společnosti SUDOP PRAHA. Tento projekt byl oceněn za komplexní rekonstrukci, která zhodnocuje kulturní památku a podporuje rozvoj železniční infrastruktury v hlavním městě. Ocenění převzali generální ředitel projektové, konzultační a inženýrské společnosti SUDOP PRAHA Ing. Martin Chrastil a pana generální ředitel Správy železnic Bc. Jiří Svoboda, MBA.
Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je klíčovým projektem, který nejen zachovává historickou hodnotu této technické památky, ale také ji integruje do moderního dopravního systému. Tento most, jehož provoz trvá více než 160 let, se nyní opět stává důležitým spojením pro veřejnou dopravu v našem městě.
Oceněná rekonstrukce Negrelliho viaduktu je příkladem vynikající spolupráce mezi SUDOP PRAHA a Správou železnic, která přináší nové možnosti pro cestující a zajišťuje efektivní napojení na další dopravní projekty v regionu. Po dokončení rekonstrukce se cestující dostanou z centra města na letiště za méně než půl hodiny, což značně zlepší dostupnost a kvalitu veřejné dopravy v hlavním městě.

Cena starosty MČ Praha 9 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 9 Mgr. Tomáše Portlíka Opera Pragensia byla udělena projektu Lofty Kolbenova od architektonické kanceláře Masák & Partner. Tento projekt byl oceněn za zvyšování životní úrovně čtvrti a zároveň za zachovávání industriálního charakteru území.
Projekt Lofty Kolbenova představuje výjimečnou harmonii mezi respektováním historického průmyslového dědictví a moderními požadavky na bydlení. Architekt Jakub Masák dokázal vytvořit prostor, který nejen obohacuje místní komunitu, ale také přispívá k revitalizaci této industriální oblasti východního konce Prahy.
Oceněný projekt Lofty Kolbenova je dokladem skvělé architektonické práce, která reaguje na potřeby současných obyvatel a přispívá k oživení urbanistického prostoru. Důležitou roli v projektu sehrála architektonická kancelář Masák & Partner pana Ing. arch. Jakuba Masáka, která působila jak v roli architekta, tak investora, čímž zajistila koherentnost a kvalitu realizace.

Cena starosty MČ Praha 10 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 10 Ing. arch. Martina Valoviče Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci Vršovického zámečku od architektonického ateliéru Masák & Partner. Tento projekt byl oceněn za zachování historického charakteru budovy a její přizpůsobení sociálně-kulturním potřebám občanů hlavního města.
Rekonstrukce Vršovického zámečku je výjimečným příkladem toho, jak lze harmonicky spojit historické dědictví s moderními potřebami společnosti. Architekt Jakub Masák dokázal vytvořit prostor, který slouží jako dům sociálních služeb, čímž poskytuje hodnotnou službu místní komunitě a zároveň ctí historii tohoto místa.
Oceněný projekt Vršovického zámečku je důkazem kvalitní práce v oblasti architektury a památkové péče. Továrna na hedvábí Rangherka, postavená ve 19. století, byla od roku 2010 rekonstruována podle návrhu Ing. arch. Jakuba Masáka. Tento projekt respektuje historický kontext budovy a přizpůsobuje se současným sociálně-kulturním potřebám obyvatel Prahy, což přispívá k revitalizaci této oblasti.

Cena starosty MČ Praha 12 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha 12 Ing. Vojtěcha Kose, MBA Opera Pragensia byla udělena rekonstrukci továrny Microna, která byla transformována na polyfunkční prostor Vanguard. Ocenění převzal ředitel developmentu společnosti PSN Ing. Štěpán Smrčka.
Rekonstrukce továrny Microna představuje skvělý příklad revitalizace industriálního dědictví a jeho přetvoření na moderní prostor, který slouží jak pro bydlení, tak pro obchod a služby. Tato proměna ukazuje, jak lze historické objekty efektivně využít a zároveň ctít jejich minulost.
Oceněný projekt Microna, známý jako bývalá továrna na letecké přístroje, byl postaven na přelomu 70. a 80. let jako součást znárodněného podniku Mikrotechna. Jeho rekonstrukce, vedená společností PSN, přináší do oblasti Modřan nový život a komfort, který odpovídá současným standardům bydlení. Tato změna nejen zachovává historické hodnoty, ale také přispívá k rozvoji lokální komunity a nabídce moderního bydlení.

Cena starosty MČ Praha 15 Opera Pragensia

Cena starosty MČ Praha Michala Fischera 15 Opera Pragensia byla udělena projektu Kolumbárium Hostivař, které spojilo úctu k tradici s nadčasovou estetikou.
Projekt Kolumbária Hostivař představuje výjimečné spojení moderní architektury a historického kontextu. Tímto projektem ukazujeme, jak důležité je zachovat tradice a úctu k našim předkům, a to i v dnešní době. Kolumbárium slouží jako symbol naší úcty a péče o památku zesnulých, což je nezbytné pro uchování historických hodnot naší společnosti.
Architekti Ing. arch. Robert Bakyta, Ing. arch. Stanislav Krčmárik a Ing. arch. Lukáš Radošovský byli oceněni za svůj citlivý přístup, který v rámci rozšíření hřbitova v Hostivaři vytvořil prostor, jenž nejen respektuje tradice, ale i esteticky obohacuje dané místo. Kolumbárium Hostivař se tak stává důležitou součástí kultury a historie této oblasti, a zároveň reflektuje moderní přístupy v architektuře.

Cena Organizátorů Opera Pragensia

Cena Organizátorů Opera Pragensia byla udělena Ing. Petru Paličkovi za významný
přínos v managementu architektonicko-urbanistického rozvoje hlavního města Prahy.
Cenu předával předseda mezinárodní poroty Opera Pragensia a emeritní prezident UIA
Thomas Vonier.
Cena má za cíl ocenit osobnosti, jež zásadním způsobem přispěly k rozvoji
architektury a památkové péče na celospolečenské úrovni. Ing. Petr Palička je
osobností, která spojuje různé profesní oblasti a řídí je s neochvějným nasazením. Jeho
vedení přivedlo k životu množství projektů, které utvářejí naši městskou krajinu, jako
jsou Maison Ořechovka, Waltrovka, Churchill, SmíchOFF, Florentinum a jednou z
posledních realizací Masaryčka.
Tímto oceněním se podtrhuje význam jeho práce a vlivu na architekturu a urbanismus
v Praze, což má pozitivní dopad na kvalitu života obyvatel a návštěvníků města.

Cena Arcibiskupa pražského a primase českého Opera Pragensia

Cena arcibiskupa pražského a primase českého Opera Pragensia byla udělena za
obnovu areálu kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři, který poskytuje nové prostory
pro duchovní, sociální, kulturní a společenské aktivity podporující udržování
tradičních hodnot.
Obnova areálu kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři je skvělým příkladem, jak lze
citlivě spojit historickou architekturu s moderními potřebami komunity. Tento projekt
představuje úctu k tradicím a zároveň poskytuje nové možnosti pro duchovní život a
kulturní aktivity.
Architektonické studio Raketoplan a Ing. arch. Radek Vaňáček byli oceněni za jejich
pečlivý přístup a schopnost přetvořit tento prostor na místo, které obohacuje místní
kulturu a zároveň ctí historické hodnoty. Oceněn byl i administrátor farnosti Karol
Matlok za jeho dlouholetou službu farnosti. Ocenění panu Matlokovi předal starosta
MČ Prahy 15 Michal Fischer.

Cena veřejnosti Opera Pragensia

V měsíci září proběhlo hlasování na našich stránkách www.operapragensia.cz, kde byly
do výběru zařazeni laureáti jednotlivých cen starostů městských částí a výběr projektů
mezinárodní poroty. Máme tak 20 staveb, které o letošní Cenu veřejnosti Opera
Pragensia bojovaly.
Celkový počet hlasujících činil 14 861, přičemž vítězná stavba získala 2 674 hlasů.
Nejoblíbenější realizací podle veřejné ankety a laureátem Ceny veřejnosti Opera
Pragensia se stala rekonstrukce obchodního domu Máj s uměleckou instalací
„Butterfly Effect“ od Davida Černého, obohacující veřejný prostor a vytvářející
atraktivní prostředí pro občany i návštěvníky hlavního města Prahy. Ocenění převzal
od předsedy výboru pro kulturu, výstavnictví a podporu cestovního ruchu Jan Wolf
řediteli společnosti Amadeus Real Estate pan Martin Klán.

Cena Magistrátu hl. m. Prahy, kategorie Novostavby v historickém prostředí Opera Pragensia

Cena Magistrátu hl. m. Prahy Opera Pragensia byla udělena projektu Dva domy, který
citlivě začlenil moderní architekturu do historického prostředí Karlína a respektoval
jeho industriální charakter. Cenu předával náměstek primátora hl. m. Prahy JUDr. Jiří
Pospíšil a ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Mgr. Jiří Skalický.
Architekt Vasa J. Perović byl oceněn za svůj inovativní přístup, který propojuje
historii a současný design, čímž přispěl k oživení veřejného prostoru v Praze. Ocenění
převzal i místopředseda společnosti Karlín Group Jan Ludvík a Biskupství
královehradecké.

Cena Magistrátu hl. m. Prahy, kategorie Modernizace Opera Pragensia

Cena Magistrátu hl. m. Prahy Opera Pragensia v kategorii Modernizace byla udělena
projektu Palác Špork, který citlivě modernizoval památkově chráněnou budovu a
podpořil její nové funkční využití. Cenu předával náměstek primátora hl. m. Prahy
JUDr. Jiří Pospíšil a ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Mgr. Jiří
Skalický.
Modernizace Paláce Špork je skvělým příkladem, jak lze zachovat historické hodnoty
budovy a současně ji přizpůsobit potřebám moderní společnosti. Tento projekt přispěl
k revitalizaci městského prostoru a jeho proměně v živý a atraktivní prostor pro
občany i návštěvníky města.
Architekt Stanislav Fiala byl oceněn za svůj přístup, který kombinoval historické
prvky s moderním designem, čímž přispěl k oživení této významné budovy v centru
Prahy. Palác Špork se tak stal důležitým příspěvkem k rozvoji kulturního a
společenského života v hlavním městě. Ocenění převzal i generální ředitel společnosti
SEBRE Jan Kubíček.

Cena Magistrátu hl. m. Prahy, kategorie Obnova Opera Pragensia

Cena Magistrátu hl. m. Prahy byla udělena projektu rekonstrukce Clam-Gallasova
paláce, který zachoval historické hodnoty budovy a přispěl k jejímu rozvoji. Cenu
předával náměstek primátora hl. m. Prahy JUDr. Jiří Pospíšil a ředitel odboru
památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Mgr. Jiří Skalický.
Rekonstrukce Clam-Gallasova paláce představuje vynikající příklad, jak lze obnovit
kulturní památku tak, aby splnila moderní výstavní standardy a zároveň zůstala
cennou součástí historického kontextu. Tento projekt nejen že posílil hodnotu budovy,
ale také přispěl k rozvoji kulturního života v našem městě.
Architekt Ing. arch. Petr Malinský byl oceněn za jeho důkladný přístup k rekonstrukci,
která zohlednila historické detaily a přizpůsobila palác současným požadavkům na
výstavní prostory. Obnova Clam-Gallasova paláce se stala významným příspěvkem k
zachování kulturního dědictví a rozvoji veřejného prostoru v Praze. Ocenění převzal i
ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Kubelka, Ph.D. a ředitel odboru služeb MHMP
Ing. Lukáš Stránský za mimořádnou péči investora o svěřený památkový objekt a
trvalý dohled nad rekonstrukcí Clam-Gallasova paláce.

Speciální Cena Magistrátu Opera Pragensia

Speciální Cena Magistrátu hl. m. Prahy Opera Pragensia byla udělena projektu
Návštěvnického centra České národní banky, které rozvíjí finanční a ekonomické
vzdělávání v České republice. Ocenění předal ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin
Kubelka, Ph.D.
Návštěvnické centrum České národní banky je výjimečným příkladem, jak lze
architekturou podpořit vzdělávání a zvyšování finanční gramotnosti občanů. Tento
projekt nejen zvyšuje povědomí o činnosti centrální banky, ale také přispívá k rozvoji
odpovědného přístupu k financím v naší společnosti. Právě toto poslání oceňuje
Magistrát hl. m. Prahy, protože jeho význam pro občany přesahuje rámec běžné
expozice a má dlouhodobý pozitivní dopad na rozvoj společnosti.
Architekt akad. arch. Jiří Javůrek byl oceněn za inovativní architektonický koncept,
který přetváří původní vstupní halu budovy ČNB a vytváří moderní prostor pro
vzdělávání a interakci s veřejností. Návštěvnické centrum se tak stalo důležitým
nástrojem pro zlepšení finanční gramotnosti, což má zásadní význam pro budoucnost
České republiky. Ocenění převzal i guvernér České národní banky Ing. Aleš Michl,
Ph.D. a ředitel sekce správní ČNB Ing. Zdeněk Virius za projekt Návštěvnického
centra a dlouhodobou podporu architektury a památkové péče v Praze.

Cena Mezinárodní poroty Opera Pragensia

Cena mezinárodní poroty Opera Pragensia byla udělena projektu rekonstrukce Nového
proboštství na Pražském hradě od architektonického ateliéru Studio acht. Ocenění
předal předseda mezinárodní komise Thomas Vonier (pozn.: členové mezinárodní
komise Opera Pragensia – Arch. Thomas Vonier, Prof. Vladimír Šlapeta, Arch. Albert
Wimmer, Prof. Ľubo Závodný, Prof. Magdalena Kozień-Woźniak).
Rekonstrukce Nového proboštství je vynikajícím příkladem citlivého přístupu k
historické architektuře, který zachovává hodnoty budovy a zároveň ji přivádí k novému
životu. Tento projekt nejen obnovuje významnou historickou strukturu, ale také
přispívá k celkovému rozvoji Pražského hradu jako kulturního a historického centra.
Architekt Václav Hlaváček byl oceněn za svůj inovativní přístup k rekonstrukci, který
zahrnoval nové prvky, jako je kašna na nádvoří a dostavba dvorních křídel. Ocenění
převzal i zástupce Metropolitní kapituly sv. Víta v Praze pan děkan JCLic. Mgr.
Ondřej Pávek.

Cena primátora hl. m. Prahy Grand Prix Opera Pragensia

Grand Prix Opera Pragensia byla udělena hlavnímu městu Vídni za obnovu a rozvoj
tradičních vztahů významných středoevropských metropolí Vídně a Prahy. Ocenění
předával samotný primátor hl. m. Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. a
guvernér České národní banky Ing. Aleš Michl, Ph.D. Ocenění převzal v zastoupení za
primátora města Vídně Michaela Ludwiga, předseda vídeňského zemského sněmu
Ernst Woller a rakouská velvyslankyně v ČR Dr. Bettina Kirnbauer.
Grand Prix Opera Pragensia je nejvyšším oceněním, které se uděluje partnerskému
městu hlavního města Prahy za dlouhodobý přínos k budování a rozvoji vzájemných
politických, ekonomických a kulturních vztahů mezi našimi městy. Naše dvě země
mají velmi blízké vazby, což jsme mohli vidět na přednášce pana profesora Šlapety, na
výstavě Praha-Vídeň-Souvislosti v Clam-Gallasově paláci a během dnešní konference
v Senátu Parlamentu České republiky. Toto ocenění není pouze symbolickým
vyjádřením uznání, ale také důkazem, že spolupráce a solidarita jsou klíčem k
úspěšnému rozvoji našich měst. Oslavujeme silné vazby mezi Prahou a Vídní, které
společně budují naši budoucnost.“
Cenu Grand Prix Opera Pragensia věnoval spoluorganizátor večera Česká národní
banka. Sousoší Světlonoš se lvem, vytvořené sochařem Antonínem Poppem v roce
1898, se od roku 1900 stalo symbolickým patronem českého bankovnictví. Světlonoš
představuje pokrok a lev sílu – obojí je nezbytné v dnešní nelehké době.