V Clam-Gallasově paláci na Starém Městě stále probíhá výstava PRAHA – VÍDEŇ – SOUVISLOSTI. Tato rozsáhlá expozice ve dvaceti palácových sálech a kabinetech pozoruhodně srovnává vývoje dvou středoevropských metropolí v dlouhé časové perspektivě od jejich vzniku v raném středověku až po současnost. Více než 80 textových a obrazových panelů, dobových vedut, map, plánů, portrétů a na 40 originálů či faksimilí historických rukopisů, listin, patentů, pečetí, medailí a publikací dokumentuje dějinný vývoj Prahy a Vídně od 1. do 21. století a mapuje historii jejich vzájemných vztahů. Jádro výstavy představuje 60 trojrozměrných modelů architektonických souborů i solitérů Prahy a Vídně, doplněných několika virtuálními rekonstrukcemi významných objektů.

Expozice v chronologickém sledu představuje počátky obou měst a první etapu jejich společných dějin pod vládou českého krále Přemysla Otakara II. (v letech 1241-1278). Dokládá dominanci české metropole v období vlády císaře Karla IV. a znovu v době vlády císaře Rudolfa II., kdy podunajské rezidenční město Habsbursků následovalo pražský vzor (v založení univerzity, výstavbě katedrály, recepci kulturních vlivů, výměně umělců a učenců). Zachycuje proměnu, jež nastala po neúspěšném povstání českých stavů (1618-1620) a po skončení třicetileté války (1618-1648), kdy se Praha ocitla naopak ve stínu Vídně jako hlavního a rezidenčního města absolutistické habsburské monarchie. Oslnivý vzestup a lesk imperiální Vídně v 18. století měl protiklad ve stagnaci a provincializaci Prahy, která utrpěla tereziánskými válkami o rakouské dědictví a klesla na úroveň hlavního města pouze jedné z mnoha habsburských zemí.

Těžiště výstavy spočívá v zachycení shodných i rozdílných rysů velkých modernizačních procesů, které ve druhé polovině 19. a v první třetině 20. století proměnily barokní a rokokovou Vídeň i středověkou a barokní Prahu v moderní velkoměsta, jež prošla shodnými vlnami průmyslové revoluce, urbanizace příměstské krajiny, budování technické infrastruktury, asanace a hygienizace starých čtvrtí. Ve finále má návštěvník možnost porovnat rozdílnou cestu obou středoevropských velkoměst politickými převraty 20. století i urbanistické a architektonické proměny, k nimž v rozdílných podmínkách Praha a Vídeň dospěly při řešení obdobných problémů přetváření dopravní sítě, bytové krize, přechodu k průmyslové či panelové výstavbě a posléze i přechodu od kvantitativního růstu k novým koncepcím zdravého a udržitelného životního prostředí a dále až na práh „smart cities“ 21. století.

Výstava, která se koná v rámci letošních oslav česko-rakouských kulturních vztahů a mezinárodní spolupráce metropolí Prahy a Vídně, měla být oficiálně otevřena v úterý 17. září. Slavnostní vernisáž a s ní spojené další ceremoniály však zmařila přírodní katastrofa. Právě v hodinách, kdy se měly konat, kulminovala na území České republiky i Rakouské republiky povodňová vlna, která plošně ničila krajinu, majetek i lidské životy. Za těchto okolností zajisté nebylo vhodné cokoli oslavovat a česká i rakouská kulturní veřejnost měla v daném okamžiku jiné priority nežli si připomínat tisíciletou tradici vzájemných vztahů. Výstava, připravená ve spolupráci řady pražských paměťových institucí a za součinnosti vídeňských partnerů si však navzdory uvedeným nepříznivým okolnostem zaslouží, aby se k ní obrátila pozornost Pražanů i návštěvníků metropole. Jen tak může splnit své poslání – stát se podnětem k hlubšímu porozumění dlouhodobé společné tradici a nepřehlédnutelné kulturní sounáležitosti dvou blízkých středoevropských metropolí.

Doc. Václav Ledvinka

 

Termín výstavy: 17. 9. – 24. 10. 2024
Místo konání: Clam-Gallasův palác, Husova 158/20, 110 00 Praha 1 – Staré Město
Pořádá: Czech Architecture Week ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy
Kurátoři výstavy: Václav Ledvinka, Pavla Státníková, Martina Koukalová, Vladimír Šlapeta
Odborná spolupráce: Albert Wimmer, Andrea Glatz, Denise Quistorp, Helmut Selzer, Ivana Hekerle, Jakub Kunert a Peter Prokop
Architektonické a grafické řešení: Daniel Perogordo Madrid, Vladimír Šlapeta, Barbora Solperová – Titty, s.r.o
Zápůjčky exponátů a institucionální spolupráce: Architekturzentrum Wien, Archiv hl. m. Prahy, Albert Wimmer ZT GmbH, CIRA Advisory, Česká národní banka, České vysoké učení technické, Fakulta stavební ČVUT, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Muzej za architekturo in oblikovanje (Ljubljana), Muzeum hl. m. Prahy, Národní divadlo, Národní galerie v Praze, Národní knihovna České republiky, Národní muzeum – Historické muzeum, Národní technické muzeum, Österreichisches Kulturforum Prag, Rakouské velvyslanectví v Praze, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Správa Pražského hradu, Österreichische Nationalbibliothek, Stadt Wien, Úřad městské